کلید کاهش وزن، کیفیت رژیم غذایی است نه میزان غذا

کلید کاهش وزن، کیفیت رژیم غذایی است نه میزان غذا

Healthy-Eating

هر فردی که تا کنون رژیم غذایی لاغری را تجربه کرده باشد، می‌داند که روش استاندارد کاهش وزن، کم کردن کالری مصرفی است. اما نتایج تحقیقی که اخیرا انجام شده است، می‌تواند این باور را به کلی تغییر دهد. این تحقیق نشان می‌دهد افرادی که قند اضافه شده، غذای فراوری شده و غذای پالیده (غذای فراوری‌شده‌ای که در طی فراوری، بخشی از مواد مغذی خود را از دست می‌دهد) را از رژیم غذایی خود حذف کردند و هم‌زمان تمرکزشان را بر مصرف مقدار زیادی سبزیجات و مواد غذایی کامل گذاشتند، بدون اینکه نگران میزان کالری مصرفی و حجم وعده غذایی باشند در طول یک سال مقدار بیشتری وزن کم کرده‌اند.

این تحقیق جدید تفاوت زیادی با تحقیقات کاهش وزن قبلی دارد. در تحقیقات قبلی پیشنهاد می‌شد که افراد مصرف کربوهیدرات‌ها، چربی و کالری را به شدت کاهش دهند. اما در این تحقیق تاکید بر مصرف غذای کامل و سالم است. دکتر گاردنر، یکی از مسئولین این تحقیق می‌گوید: «افرادی که در این تحقیق وزن زیادی کم کردند می‌گویند که این آزمایش باعث شده است عادت‌های غذایی آن‌ها تغییر کند. آن‌ها دیگر در ماشین یا جلوی تلویزیون غذا نمی‌خورند. همینطور به جای تهیه غذای آماده، در خانه غذا می‌پزند.»

این روش برای هر دو گروه افراد با رژیم غذایی کم‌چرب و کم‌کربوهیدرات نتایج مثبتی داشته است. همچنین اثربخشی رژیم آن‌ها ارتباطی با ژن یا واکنش انسولین بدن به کربوهیدرات نداشته است. یافته‌های این تحقیق باعث می‌شود که به این باور عمومی شک کنیم که افراد مختلف باید رژیم‌های غذایی متفاوتی بر اساس DNA یا میزان پذیرش چربی و کربوهیدارت داشته باشند.

یافته‌های این آزمایش، تاییدی بر این ایده است که کیفیت رژیم غذایی و نه اندازه آن باعث می‌شود که وزن در طولانی مدت کنترل شود. همچنین پیشنهاد می‌دهد که سازمان‌های سلامتی به جای هشدار درباره میزان کالری مصرفی، مردم را به مصرف نکردن غذاهای فراوری شده که از شکر اضافه شده و مواد فراوری شده تهیه می‌شوند، تشویق کنند.

این تحقیق با هدف مقایسه واکنش افراد چاق به رژیم غذایی کم کربوهیدرات و کم چربی انجام شده است. همچنین این نظریه را بررسی می‌کند که افراد بر اساس ژن و قدرت متابولیزه کردن کربوهیدرات و چربی رژیم غذایی نیاز به رژیم غذایی متفاوتی دارند. در حال حاضر مراکز مختلفی وجود دارند که رژیم غذایی را بر اساس این نظریه و ژنوتایپ افراد تنظیم می‌کنند.

کلید کاهش وزن، کیفیت رژیم غذایی است نه میزان غذا. دکتر گارنر تاکید می‌کند که ما بارها از شرکت کنندگان در این تحقیق خواستیم که فقط غذای سالم و با کیفیت بالا مصرف کنند. همچنین تا حد ممکن قند شیرین اضافه، مواد غذایی فراوری شده و غذای پالیده را کاهش دهند. به جای آن از غذای کامل و سبزیجات فراوان استفاده کنند. موقع بیرون رفتن به مراجعان توصیه می شود که از شیرینی هایی که به عنوان کم چرب عرضه می شود تا حد امکان دوری کنند و یا چیپس هایی را که به عنوان کم کربوهیدرات فروخته می شود تهیه نکنند چون به هرحال این ها مواد مضر هستند و مصرف آنها توصیه نمی شود. 

معمولا توصیه مراکز سلامتی این است که «مدیریت وزن شامل هماهنگ کردن میزان کالری مصرفی و میزان کالری سوزانده است.» با این حال نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که بعد از ۱ سال تمرکز بر مصرف مواد غذایی سالم به جای تمرکز بر میزان کالری سوزانده شده هر دو گروه شرکت کننده در این تحقیق میزان قابل توجهی وزن کم کردند. به طور متوسط افراد در گروi رژیم غذایی کم‌کربوهیدرات بیش از ۵ کیلو و ۸۰۰ گرم و افراد با رژیم کم‌چربی بیش از ۵ کیلو و ۳۰۰ گرم وزن کم کردند. همچنین هر دو گروه نتایج مثبت دیگری هم گرفتند. برای مثال اندازه دور کمر، چربی بدن، قند خون و فشار خون آن‌ها کاهش یافت.

البته نتایج این تحقیق به این معنی نیست که میزان مصرف کالری بی اهمیت است. در واقع هر دو گروه عملا این تحقیق را با مصرف کالری کمتری به پایان رساندند. اما به این موضوع آگاه نبودند و کاهش مصرف کالری ناخودآگاه اتفاق افتاد. نکته مهم این است که این افراد با تمرکز بر مصرف غذای کامل و سالم برای رفع گرسنگی، به این نقطه رسیدند.